Incalzirea globala ar putea declansa un conflict intre principalele puteri mondiale pentru teritoriu si resurse in Arctica, pe masura ce gheata se topeste, a avertizat seful NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Secretarul general al organizatiei a declarat ca NATO va avea nevoie de prezenta militara in regiune pentru a aplana conflictele. âSchimbarea climaterica nu este o idee la moda, este deja o realitate ce aduce noi provocari, inclusiv pentru NATOâœ, crede Scheffer. Cinci state isi disputa teritoriul Dintre cele cinci state riverane Oceanului Arctic (SUA, Canada, Danemarca, Norvegia, Rusia), patru sunt membre ale NATO si toate revendica jurisdictia asupra acestui teritoriu. Canada a anuntat, prin vocea ministrului sau de Externe, ca este pregatita sa colaboreze cu NATO si Rusia in zona Oceanului Arctic. Regiunea arctica dispune de rezerve neexploatate de 100 miliarde barili de petrol, suficiente pentru consumul intregii omeniri timp de trei ani, potrivit unu!
i geolog american care lucreaza pentru Guvernul SUA. Rusia considera ca are dreptul la 18% din platoul continental al Arcticii, cu o suprafata echivalenta cu 20.000 de km patrati. Pentru strategii Kremlinului, legalizarea granitei externe a platoului sau continental in Arctica este vitala pe termen mediu si scurt. In momentul de fata, aproximativ 20% din PIB-ul Rusiei si 22% din exportul sau de pe piata energetica provin din Arctica. Oficialii rusi sustin ca in platoul continental al Rusiei din Arctica s-ar afla 25% din rezervele mondiale de hidrocarburi. Spre deosebire de Antarctica, care este protejata de Tratatul pentru Antarctica din 1959, semnat de cele 12 state cu baze stiintifice la Polul Sud, prin care sunt interzise pretentii teritoriale asupra continentului, precum si desfasurarea de activitati comerciale de exploatare a resurselor naturale in scopul protejarii mediului, Arctica nu beneficiaza in momentul de fata de un statut international similar, prac!
tic putand fi revendicata si exploatata oricand, de oricine, m!
ai ales
de statele riverane. Cititi mai mult: http://www.stiriazi.ro/index/articol/articol/nato-ar-putea-trimite-forte-in-arctica/sumar-articol/516549/
sâmbătă, 31 ianuarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu